Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /var/www/vhosts/modeka.pl/httpdocs/storage/modification/catalog/controller/startup/startup.php on line 74 Čistenie motorkárskej bundy, kože a obleku. Tipy

Ako vyčistiť motorkársku kombinézu alebo koženú a textilnú bundu?

9 nov 2023
Ako vyčistiť motorkársku kombinézu alebo koženú a textilnú bundu?

Oblečenie pre motorkára má nielen ochrannú funkciu, ale aj estetickú. Aby vaša bunda alebo kombinéza vyzerali dobre, stojí za to vedieť, ako vyčistiť motorkársku bundu alebo prať kombinézu.

Karosérie áut sú pokryté blatom, prachom, cestným dechtom a zvyškami hmyzu. Presne ten istý jav, len v menšom meradle, možno pozorovať na motorkárskom oblečení. Nie nadarmo má často tmavú farbu – prípadné nečistoty sú tak menej viditeľné.

Ako si vyčistiť motorkársku bundu a oblek?

Skôr či neskôr si každý motorkár položí otázku, ako vyprať motorkársku bundu či kombinézu. Úloha sa zdá byť jednoduchá! Oplatí sa však venovať tejto problematike hlbšie, pretože starostlivosť o moto oblečenie zvyšuje jeho odolnosť a umožňuje pomerne rýchle odhalenie poškodení, ktoré je možné odstrániť skôr, než začne rásť. 
Ak plánujeme vyčistiť motorkársku bundu alebo sa pýtame, ako vyprať motorkársku kombinézu, začnime tým, že... si prečítame návod. Väčšinou sa pridáva nielen v papierovej podobe, ale dáva sa aj na vnútornú stranu oblečenia v podobe visačky, ktorá sa nikdy nestratí. Dôvod? Skôr či neskôr bude potrebné vyčistiť motorkársku kombinézu alebo oprať bundu a chyby v tejto oblasti (napr. použitie nevhodných čistiacich prostriedkov) môžu viesť k nenávratnému poškodeniu!

Ako prať motorkársku kombinézu alebo motorkársku bundu?

Slušné kvalitné moto oblečenie má nielen viacvrstvovú štruktúru. Dá sa aj rozobrať: zipsy, spony alebo gombíky vám umožnia odstrániť podšívku alebo dažďuvzdornú membránu spod vonkajšej vrstvy, ktorá chráni pred chladom. A to je presne to, čo by ste mali urobiť, ak plánujete oprať motorkársku bundu. Túto podšívku možno zvyčajne prať ako bežné textilné oblečenie, pokiaľ nie je integrovaná s membránou. Samotná membrána je úplne iný príbeh – nielenže je potrebné striktne dodržiavať odporúčania výrobcu, ale aj použiť na to určené čistiace prostriedky a minimálnu silu – membrána sa naozaj ľahko poškodí!

Pranie textilnej motorkárskej bundy

Neporovnateľne jednoduchšou úlohou je pranie textilnej motorkárskej bundy, alebo v prípade viacvrstvového oblečenia jednoducho vrchnej bundy. Po vybratí membrány môžete prať v práčke, vyhýbajte sa teplotám vyšším ako 40 stupňov Celzia, vysokým otáčkam odstreďovania a sušeniu v sušičke. Moto bundu je možné prať pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov. Ak ich nemáme a nemáme možnosť si ich momentálne kúpiť, môžeme sa rozhodnúť pre tekuté mydlo. Nemali by sa používať prášky, zmäkčovadlá alebo bielidlá. Je vhodné dodať, že materiály použité na výrobu textilnej motorkárskej bundy veľmi dobre neabsorbujú nečistoty, takže dobré výsledky môže priniesť pranie v čistej vode bez použitia chemikálií. Ak sú na povrchu bundy škvrny alebo nečistoty, oplatí sa ich pred praním pokúsiť odstrániť pomocou mäkkej kefy alebo špongie a tekutiny na čistenie motocyklového oblečenia.

Čistenie motorkárskej kože – zvládnete to sami?

Čistenie motorkárskej kože je len zdanlivo náročnejšia úloha. Je to všetko kvôli štruktúre kože. S čím prichádzame do kontaktu pri dotyku s kožou, je vrstva pružnej farby na nej. Kým sa nepoškodí, takýto náter neabsorbuje nečistoty (čo sa, žiaľ, nedá povedať o semiši...), ktoré sa zadržiavajú na jeho povrchu. Vďaka tomu nie je čistenie koženej motorkárskej bundy alebo celého obleku náročné. Mali by ste použiť čistič kože motocykla. Použitie produktov, ktoré nie sú určené na tento účel, môže viesť k poškodeniu bundy alebo nohavíc - vrátane zmeny farby alebo čiastočného vyprania. Aj keď používate súpravu na čistenie motorkárskeho obleku, skontrolujte na nenápadnom mieste, ako reaguje s kožou vašej kombinézy. 
Úlohu je možné zveriť profesionálom - cena čistenia koženej bundy na motorku je približne 7-10 EUR a textilnej bundy - približne 20 EUR. Rovnakú sumu musíte zaplatiť aj za nohavice. Vyššie uvedené sumy budú stačiť na kompletnú sadu kozmetiky, ktorá nám umožní vyčistiť moto oblečenie aspoň niekoľkokrát.

Pranie motorkárskej kože – klady a zápory

Je možné prať kožu? Názory sú tu rozdielné. Raz sme počuli jedno krátke, no strohé vyjadrenie odborníka, ktorý sa zaoberá renováciou, lakovaním a inými prácami na všetkých prvkoch z kože - koža sa dá prať za predpokladu, že ju týždeň sušíte. prečo? Toto je téma na dlhý príbeh. 
Stručne povedané, koža má zložitú fyzikálno-chemickú štruktúru a určité činnosti, napríklad intenzívne sušenie, môžu spôsobiť jej zmrštenie a praskanie. Farba kože je spôsobená chemickými pigmentmi, ktoré sú v nej zachytené. Ak voda alebo iná chemikália spôsobí ich uvoľnenie, čo i len čiastočne, na koži sa objavia sfarbenia – budú obzvlášť viditeľné, keď bude svetlá vložka susediť s tmavou. Ak sa rozhodneme oprať koženú motorkársku bundu, podľa nás sa to oplatí urobiť, pokiaľ iné spôsoby čistenia nepriniesli očakávaný výsledok.

Čistiť či nečistiť? To je otázka!

Naša odpoveď bude krátka – jednoznačne ČISTIŤ! Aj keď na svojom motorkárskom oblečení nespozorujete žiadne nečistoty, určite sa vám oblečenie za celú sezónu viackrát premočilo alebo prepotilo. A práve z takýchto dôvodov by sa mali čistiť a osviežovať. Servisujete svoje motocykle pravidelne? Určite áno. Nezabúdajte teda, že rovnakú starostlivosť si zaslúži aj vaše moto oblečenie.